Annons:
Etikettpapegojarter
Läst 16921 ggr
Aviendha
2/21/09, 7:42 PM

Nymfkakaduan

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Nymfkakaduan, även känd som Nymfparakiten, är en mycket vanlig sällskapsfågel idag. Här kan du läsa lite mer om denna papegoja.

Nymphicus Hollandicus

Nymfkakaduan är en lång och graciös fågel på ca. 35 cm, där de långa stjärtfjädrarna motsvarar ca 15 cm av längden. Vikten är ca. 80-100 gram. Karaktäristiskt för denna fågel är dess tofs på huvudet, som de ofta använder för att visa sin sinnesstämning med.

P1010462.JPG

Nymfkakaduan kallas vanligen för nymfparakit, då de tidigare troddes tillhöra parakiterna. Efter 1987 är det korrekta namnet nymfkakadua då nya fynd visade att de tillhör kakaduorna och dess närmsta släkting är rosenkakaduan.

Dessa fåglar härstammar från Australiens inland, där de lever på de öppna savannerna. De lever i små flockar och är nomadiska, vilket betyder att de inte är bofasta utan att de flyger långa sträckor i konstant jakt på vatten och föda. De livnär sig i första hand av torra fröer, men när regnperioden kommer äter de även nygroddade fröer och växter.

P1010023.JPG

De häckar under regnperioden som varar mellan augusti och december och brukar då föredra att boa i torra träd som gärna får vara höga. De lägger 4-5 ägg som ruvas i 21 dagar innan ungarna kläcks och ungarna stannar hos föräldrarna tills nästa häckningsperiod startar, då de lämnar föräldrarna för att själva söka upp en partner. Om deras förhållanden är gynnsamma så kan de lägga upp till 4 kullar under en häckningsperiod. När ungarna kläcks så har de en dundräkt som faller av när de riktiga fjädrarna väl börjar växa ut. De är blinda vid födseln och öppnar sina ögon vid ca. 10 dagars ålder.

Den vilda nymfen är grå, den färg vi benämner som normalfärgad. Med avl har vi fått fram många olika färgskiftningar och variationer så som lutino, pärl, brokiga, isabel, vithuvade, silver och albino.

Det finns vissa könsskillnader, som kindfläckarnas färg som generellt är klarare på hanarna, samt att honorna har tvärrandiga fjädrar på undersidan av stjärten. Men dessa hjälper inte alltid till att könsbestämma sin fågel, då det kan skilja mellan de olika färgerna.

I fångenskap är den väldigt vanlig och poppulär. De är nyfikna och blir ofta mycket tillgivna och läraktiga. Hanarna kan ibland lära sig att vissla melodier och tom. säga små meningar. Hos honorna är detta ovanligare.

Vidare läsning:
* Om färgerna och deras nedärvbarhet
* En hemsida med info om nymfkakaduor

Källor:
* "Nymfparakiter" av Anette Wolter. ICA Bokförlag. 2000.
* Wikipedias artikel om nymfkakaduor
*Egen kunskap

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
cissipissi
11/19/10, 1:07 PM
#5

fett coola

Sweelin
11/22/10, 9:25 PM
#6

GillasGlad

Va lycklig och gör andra lyckliga<3

Annons:
[Shaiya]
11/23/10, 1:58 PM
#7

Vi hade en riktigt elak en när jag var liten…

Wassago
11/23/10, 10:37 PM
#8

Har en liten tös på 12 veckor nu som ser ut exakt som den på översta bilden, Pärlan heter hon å har precis gjort sej hemastadd här på Lilla friden å med mej! Till våren så skall jag finna henne en lämplig pojke tänkte jag. Jättetrevlig fåglar det där!

[Empisen]
12/28/10, 1:40 AM
#9

Jag, eller familjen snarare, hade 2 av dessa en gång i tiden, en hane & en hona, hanen blev sjukt gammal! Lever kanske till och med idag… Honan vet jag inte hur gammal hon var men rätt ung tror jag.
Hanen var inte så värst tam, ville helst vara för sig själv. Honan däremot la jag ner ganska mycket tid på, så hon var mycket tamare :) Fina fåglar!

Wassago
12/28/10, 1:50 AM
#10

Kunde inte vänta till våren så Pärlan fick en ny pojkvän för 10 dagar sen! :) en vithuvad brokig kille som heter Tjabo numera, han har redan börjat uppvakta lilla Pärlan å igår satte han igång med riktigt fina busvisslingar! :)

Upp till toppen
Annons: