Annons:
Etikettburar-tillbehör
Läst 27757 ggr
Aviendha
2009-01-20 23:29

Hur jag byggde en egen bur.

Här tänker jag beskriva hur jag byggde min bur till ett par nymfkakaduor. Artikeln ger några tips som jag fått och lärt mig av bygget och visar en enkel ritning som du själv kan använda eller inspireras av till ditt egna bygge. Inga mått är angivna, och ritningarna är inte heller skalenliga, men de ger ett hum om konstruktionen.

Till att börja med bör du fundera över hur stor din bur skall bli. Givetvis ska den följa de minimimått som finns angivna i lagen, men det går ju alltid att bygga större. Du bör även fundera på hur du vill ha den utformad för att passa dina fåglar, dig och ditt hem.

Själv ville jag ha en större dörr mitt på framsidan, för att göra städning och annat bestyr inne i buren enkelt för mig själv. Jag valde även att ha en mindre flyglucka, som kan öppnas så fåglarna själva kan klättra ut och in ur buren efter eget behag utan att den stora dörren skulle vara i vägen för min egen del när den står på vid gavel.

Framsida burritning.jpg

När du är på det klara med hur du vill att buren ska se ut så är det bara att börja skissa på måtten. Jag valde att få alla ramar uppkapade av en firma som säljer byggträ, och för detta behövde jag exakta mått på varje bit jag skulle använda mig av.

En viktig sak att ha i åtanke är vilka material du använder. Vissa trädsorter är inte lämpliga för våra befjädrade vänner, men furu eller gran är väldigt vanligt, billigt och ofarligt för dina fåglar. Även nätet är något att fundera över. Det absolut bästa är rostfritt stål, vilket är lite dyrare. Galvaniserat nät kan ge zinkförgiftning, men många väljer ändå att använda varmgalvat nät, vilket är lite bättre än kallgalvat. För säkerhetens skull skulle jag rekomendera rostfritt. Hönsnät bör du aldrig använda, då det är tvinnat för att hålla ihop, vilket din fågel kan fastna i. Helsvetsat nät är därför att föredra.

En annan sak som kan vara bra att tänka på är hur man väljer att fästa ramarna vid varandra. Det är lätt att glömma bort att räkna med den bit som "bygger ut", då man ofta sätter en ram utanpå den andra som bilden nedan visar. Händer denna felberäkning så kan det bli en del extra sågande där hemma som man gärna vill undvika.

att tänka på.jpg

När virket är inhandlat är det en fördel om man kan strukturera upp det hela lite, för det blir många delar i många olika längder. Detta lilla enkla lappsystem på bilden nedan var oerhört hjälpsamt för mig. Då kunde jag lätt hitta rätt bit utan att behöva leta, och riskerade inte heller att ta fel bitar, vilket lätt kan hända då många bitar kan vara i ungefär samma längd.

P1010059 (2).JPG

När jag skulle fästa dessa ramar använde jag mig av vanlig träskruv. Att förborra förhindrar att träet spricker, vilket lätt händer annars, och risken finns då att det inte håller lika bra och det ser inte lika snyggt ut.

P1010067 (2).JPG

Ramarna monteras

När du har monterat alla ramar, och fäst dörrarna med gångjärn så är det dags att klä buren med nät. Vill du lacka din bur, för att skydda den mot fukt och få en lättare rengöring, då bajset ofta missfärgar träet ska du tänka dig för vilka lacker du använder. Le Tonkinois har av statens provanstalt godkänts för barnleksaker, så denna borde vara lämpligare för våra bevingade vänner än andra lacker. Du finner dem på www.letonkinois.se Ska du lacka, är det bra att göra det innan du nätar, då lacken annars även fäster på nätet, och dina fåglar kan knapra i sig dessa rester, och oavsett om denna lack är godkänd för barnleksaker så garanterar det ju inte att den är nyttig att äta för fåglar.

Vidare med nätningen. Du mäter helt enkelt de sektioner du skall näta och klipper därefter ut den bit du behöver. Försök klippa så nära kanten på nätet som det bara går för att undvika vassa piggar som du och dina fåglar kan skada sig på. För att fästa nätet använde jag mig av en häftpistol, men jag har sett burar där nätet fästs vid ramen med hjälp av små skruvar och brickor. Nätet är svårt att få helt rakt, men har du stödstommar i ramen ger dessa en utmärkt extra fästpunkt, och förutom att göra själva ramen stabilare så får du även ett rakare och styvare nät. Jag valde att fästa nätet på insidan av buren, men att ha nätet utanpå ramen på taket, för att ge lite extra hållbarhet om jag skulle vilja hänga något där. Hur du själv gör är självklart upp till dig och dina önskemål.

Bottenplattan jag gjorde var väldigt simpel. Det går att bygga en bottendel med utdragbar låda för enkel rengöring, vilket samtidigt kommer hålla en del skräp kvar på bottnen när din fågel motionerar sina vingar. Jag använde en likadan ram som den jag hade till taket, och lade på en spånskiva helt enkelt. I ärlighetens namn så tyckte jag inte att besväret med att räkna ut hur en utdragbar låda skulle konstrueras var värt det jag skulle vinna på det, då rengöringen inte alls skulle vara svår i och med den stora dörren i just mitt fall. Men vill man göra en sådan låda så går det givetvis det med. Jag har sett de som lyckats, men tyvärr inte sett någon ritning, eller kunnat se konstruktionen så pass bra att jag vågar mig på att ge er en ritning på det.

tak + sida.jpg

När alla sektioner av ramarna var nätade så var det bara att sätta ihop dem och hoppas på att mina uträkningar stämde. Även för att fästa ramarna i varandra använde jag träskruv, vilket gör att jag lätt kan ta isär buren när jag vill skura den ordentligt eller om jag skulle behöva flytta den ifrån rummet den står i. Jag fäste aldrig själva buren i bottendelen, då själva tyngden håller buren på plats. Dock vill jag ha en bottenplatta som sträcker sig utanför burkanterna en liten bit, men pga. en missräkning från min sida då vi fick ett annat virke än det jag hade räknat med så blev bottenplattan precis så pass stor att buren kan stå på den. Detta kommer jag att åtgärda senare.

Min bur tog några timmar att bygga, som tur var hade jag min sambo som kunde hjälpa mig att hålla i ramar när jag borrade, och vi kunde byta av varandra när nätet skulle klippas. Trots att man har en vass avbitare blir man trött i händerna efter ett tag, och jag skulle rekommendera att inte ha en slö avbitare när man ska klippa några meter nät.

Jag hoppas att du fann något användbart eller inspirerades inför ett kommande bygge. Har du tips, bilder eller ritningar får du gärna dela med dig av dem här.
Lycka till!

Här är den färdig! Saknar dock lite inredning och benställning på detta kort, då det är taget alldeles efter ihopmonteringen.

P1010082.JPG

Annons:
zickan
2009-01-21 20:13
#1

Vad rolig artikel. Tack så jätte mycket att man fick följa med lite i hur du byggde.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Mizzi
2009-01-23 15:51
#2

Mycket bra artikel, ska själv bygga en bur om jag inte hittar någon bra och billig voljär på blocket.

Så detta är jättebra som inspiration Skrattande

Aviendha
2009-01-23 16:23
#3

#2 Vad roligt att du tycker det! Kollade själv på blocket, men de stora lagliga för nymf som såg hyfsat välgjorda ut rök ofta fort. Gäller att vara på hugget med de få som dyker upp. Lycka till i vilket fall =)

Sweelin
2009-01-25 19:59
#4

Bra artikel, dags att börja planera då!Flört

Va lycklig och gör andra lyckliga<3

dolfen
2009-01-26 18:06
#5

Jag blev både impad Förvånad och inspirerad. Glad

Om man köper begagnad… Finns det någon risk att det följer med någon sjukdom?

Hur desinfinicierar (jäkla ord att stava till Skrikandes ) man bäst en bur?

Desinfekterar heter det kanske… ^^

Aviendha
2009-01-26 18:21
#6

#5 Tack =)

Jag skulle desinficera (?) hela buren rejält för att vara på den säkra sidan, men det är ju jag det. För att vara helt säker på att få bort alla oönskade bakterier så använder man något bakteriedödande helt enkelt ;) Finns kanske ytdesinfektion på apoteket eller så?

Viktigt är ju att man efteråt ser till att skölja av alla ytor väldigt noggrant så inte fågeln kan få i sig något av det. Till vanlig rengöring behöver man inte vara lika "hårdhänt".

Annons:
[GlittriGris]
2009-02-21 00:02
#7

skulle funka till råtter också,ska nog bygga en sån på sommarn :)

Aviendha
2009-02-21 11:18
#8

#7 Det skulle det nog göra bara man tänker på nätstorleken och täcker stommen så de inte tuggar sig ut =)

JosseT
2009-05-17 19:19
#9

Yess! Har hittat den tråden nu! En fråga till #8 Om man vill göra en större bur hur ska man läga till måten då?

JosseT
2009-05-17 19:43
#10

jag kommer troligt vis ha dom här måtten 110 hög 206bred 318 lång.

Upp till toppen
Annons: