Papegojarter

Ljusröda aran

2008-11-13 18:01 #0 av: zickan

Tyvärr har denna fågel börjat närma sig utrotningshotad.För att försöka få den ljusröda aran att återhämta sig i det vilda så är denne numer cite listad. Denna ara låter väldigt mycket. Mer högljut och aggressivare än den blågula aran. Lite som ett skrovligt utdraget raaagh.

Latin: ara macao
Underfamilj: Psittacinae

Denna rätt stora papegoja är en av de vanligaste man finner i fångenskap. Även den mest kända av alla syd amerikanska papegojor. Tyvärr har denna fågel börjat närma sig utrotningshotad. Mycket p.g.a jakten för smådjurshandeln, men även för att deras naturliga miljö håller på att förstöras.
För att försöka få den ljusröda aran att återhämta sig i det vilda så är denne numer cite listad.
Denna ara låter väldigt mycket. Mer högljut och aggressivare än den blågula aran. Lite som ett skrovligt utdraget raaagh.

Denna ara kan man finna i Norra Sydamerika och centralamerika. Lever på låglänt urskog och galleri skog, speciellt nära floder.

449px-Parrot.red.macaw.1.arp.750pix.jpg

Ljusröda aran har lysande ljusröda fjädrar på kroppen och stjärten. Flyktfjädrarna, gumpen och basen på stjärtens undersida är i färgen blå. På vingarna har den en stor gul fläck. Denna gula fläck är grön på den rätt så lika mörkröda och grönvingade aran.
Ansiktet är helt fjäderlöst i vit färg. Har ibland få fjäderlinjer. Övre näbb halvan är hornvit och den nedre delen är svart. Perfekt till att äta frön och nötter men även frukt och bär. Men i fångenskap är det mer vanligt med papegoj pellets.
Som på de flesta aror så har även denna gula ögon och grå ben. På ungfåglarna kan man även se en kortare stjärt. Stoleken på en vuxen är ungefär 88cm med en vikt på 900-1200gram.

Ljusröda aran bygger sina bon ihåligheter uppe i högra träd. Denna art är en monogam. Vilket betyder att de bildar par för livet. Äggen blir oftast 2-4 stycken som ruvas i 24 dygn. Ungarna flyttar sedan hemifrån runt 14veckor.

Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ljusr%C3%B6d_ara
http://www.zookoll.se/dp_artarkiv.php?go=info&id=19&site=5

 

Artikeln skapad av:
Sajtvärden zickan

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-11-22 00:15 #1 av: Veero

Nej gud vad fin!!!

Anmäl
2008-11-22 01:54 #2 av: zickan

Mörkröd eller gulblå ara är en stor dröm för min del att äga i framtiden.. :-)

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-11-22 10:30 #3 av: Crotalus-Adamanteus

Jag förverkligade min dröm för ca 2,5är sen och skaffade mig en Mörkröara (Ara chloroptera) Så heter den på Latin. Foten i munnen

Anmäl
2008-11-22 15:57 #4 av: zickan

:-).. lite lyx.. Men jag hade ju min grå jako tills nyligen. Lite roligare än en ara kanske. De lär sig mycket mer och mycket snabbare. Men de är ju också mindre.
Så frälst i aran för att den är så stor och fin. Verkar även vara mer av en familje fågel än grå jakon. Min tjej gick ju bara med mig och kanske med min pappa ibland. Men ingen annan.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-11-26 19:24 #5 av: kaningodis

Aror är så stora och fina!

Så synd att den håller på att bli utrotningshotad =(

 

 

Anmäl
2008-11-28 18:39 #6 av: zickan

Mh det är ju vårat fel också :-/.. Vi tycker dom är fina och köper. Därför fångas dom in. För att hjälpa till att bevara de vilda djuren så kan vi vara väldigt nogranna att inte köpa djur ifrån viltfångade föräldrar eller viltfångade djur.
Även säga ifrån när folk gör detta.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-11-28 19:00 #7 av: Wassago

Arorna e helt fantastiska fåglar! Hoppas åxå en dag på att få en sådan inneboende, Hyasinth aran ( stavas det verkligen så?) eller den Blågula aran e det som jag hells vill ha! En god vän till mej föder upp Mörkröda aror samt rödryggade dvärgaror och har nyligen köpt in ett par Hyasinter!! Man blir ju lite avis! Skrattande

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2008-11-30 23:46 #8 av: [Kaninfluff]

En som vi kände hade en gulblå ara förut, den var såå underbar! Men jag kommer ihåg att jag vart sur på den för att den ville ha min klubba (jag var liten då).. :P

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.