Papegojarter

Snabb fakta om papegojor

2008-11-04 01:14 #0 av: zickan

En ordning av tropiska och subtropiska fåglar med 317 arter i alla världs delar utom Europa.

 

Papegojor(Psittaciformes)

De flesta utav fåglarna lever av vegetabilisk föda, och den korta, kraftiga och böjda näbben är väl anpassat till att krossa frön och nötter.
Papegojans över näbb är rörlig och kan lyftas, medan undernäbben kan skjutas fram och över.

 

Deras näbb fungerar även som en extra griporgan som de även använder för att kommunicera med varandra och för vissa även deras ägare.

Papegojans fötter har två framåtriktade tår och dess tunga är tjock, cylindrisk och mycket rörlig.

Dessa fåglar är väldigt högljuda och uppträder ofta i flock, men bildar oftast par som håller samman hela livet.

Flertalet arter häckar i träden och det är oftast honans uppgift att ruva äggen. Papegojan utgör endast en familj som i sin tur sedan delas upp i sju under familjer. Keorna (Nestorinae) omfattar däremot endast två arter. Både utav dessa lever på nya Zeeland.
Den 50cm långa borsthuvudpapegojan(Psittrichas fulgidus) som man kan hitta i nya guineas bergsskogar, delar däremot en egen underart. Samma sak för kakaon och ugglepapegojan (Stringops habroptilus) som även dessa kan hittas på nya Zeeland.
Kakaduorna däremot består av hela 17 relativt stora arter som finns mest runt Australien samt östra Indonesien. Vi har även hackspettspapegojorna (micropsittinae) som omfattar ca 10 arter runt om nya guinea och på de angränsade öarna kan man hitta världens minsta papegojart, micropsitta keiensis.
Denna lilla fågel väger endast 10gram och är ca 10cm lång.

CIMG0140.JPG
(Min fd. Grå jako "Jacko", hjälper till att rensa blåbär)

Mer på den australienska fronten förekommer Lorierna (Trichoglossinae) som består utav ett 70-tal arter. Sedan är Atrikasternas underfamilj den vackra ädelpapegojorna (Psittacinae) som rymmer över 200 arter. Till denna underfamilj hör världens största papegoja som är hyacintaran (Anodorhynchus hyacintinuns) som lever i syd Amerika. Dess kroppslängd ligger på nära 1meter.

I syd och mellan Amerika kan man hitta de stora arorna och Amazon papegojorna. Nordamerikas ende papegojart dog ut redan på 1900-talet och denne var Karolinaparakiten (Conuropsis carolinensis)

Australien är det art rikaste landet när det gäller papegojor. Där kan man hitta ädelparakiten (Psittacula) och springparakiten (Cyanorhamphus). Där i mitten av Australien kan man även hitta några av våra vanligaste burfåglar, undulaten(melopsittacus undulatus) och nymfkakaduan (Nymphicus holladicus)

Källor:

Bra böckers lexikon nr 18
http://sv.wikipedia.org/wiki/Papegojor
http://www.papegoja.se/

Artikeln skapad av:
Sajtvärden Zickan (Victoria W)

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-11-04 10:59 #1 av: AndreasS

Mycket bra artikel. Bilden på din jako påminner mig om gojjan jag hade innan hon dog. Fast hon var ingen grå jako utan en timmermans jako. Dom har vinröda stjärtfjädrar i stället som röda som grå jakon. Ska försöka leta fram bilder på henne. Har inga digitala bilder utan bara pappers kopior.

Mvh: Andréas Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om oss och vår vardag - Bubben´s & Bella´s Blogg | Forza Grönvitt 100% kärlek

Anmäl
2008-11-04 11:47 #2 av: zickan

:-).. den mindre modellen?
Jacko var underbar. Men hon blev så deppig efter att jag hade flyttat ut på landet. Var mindre liv och rörelse. Blev bättre för alla andra djur än henne :-(
Men ska hålla kontakt med nye ägaren. han bor rätt nära mig. Köpa tillbaka henne kanske senare om det går.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-11-04 18:35 #3 av: Sweelin

Hejsan! Jag vet egentligen ingenting om papegojor, och det är just därför jag blir medlem här :)

Ska bli kul att få lära sej en annan fågelart istället för dom små undulaterna ;)

Anmäl
2008-11-04 21:16 #4 av: zickan

Det var det som var planen. Ville ha fåglar. Men det tyckte ifokus blev för mycket ifall någon ville ha en mer inriktad sida. 

Niffen är den som egentligen står bakom hela ideen. Jag ställer mest upp som stöd för att hon är för ung att ha sajten själv.
Förhoppningvsi får hon ta över i framtiden. Men tills dess så får jag försöka hinna med två sidor och hoppas att jag kan få lite hjälp av er medlemmar ;-)

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-11-07 16:57 #5 av: Sweelin

Jag tycker det skulle vara bättre med fåglar.ifokus för då får man mer medlemmar, det är ganska lite på undulater.ifokus.

När lancerar ni sidan? :)

Anmäl
2008-11-07 18:38 #6 av: niffen

Vi ville ha fråglar, men det blir för brett. Bättre med typ tre olika sajter inom ett så stort ämne, tydligen :)
Men undulater & papegojor är ju systersidor  ;)

Anmäl
2008-11-07 20:59 #7 av: zickan

ja precis. fåglar var det som jag först frågade efter. Men de på ifokus vill inte just pga att de tycker ämnet är stort och vill hellre att folk ska dela upp det som tex undulater, papegojor.

det jag satt på slutet och velade mellan var papegojor, småfåglar och rov fåglar.
Eftersom jag håller i exotiskadjur också så kändes papegojor vara det som kanske passade mig bäst att hålla i, även om jag nu kan mer om småfåglar.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-11-07 21:37 #8 av: niffen

Jag tycker att det känns bättre med papegojor också, då det är en gojja jag själv har. Det är lite roligare och jag tror att intresset är störst på det också. Eller småfåglar. Men småfåglar och undulater är lite likt, tycker jag... Så papegojor känns tryggast och bäst :)

Anmäl
2008-11-07 23:46 #9 av: zickan

Undulat är egentligen en papegoja ;-)..

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-11-08 10:52 #10 av: niffen

Men undulat är ju en sort för sig, iom att det finns så många olika "undulatsorter". Papegojor finns också många olika, men man kan ju inte starta en sajt om varje :P
Amazon iFokus, Ara iFokus, Kakadua iFokus osv. osv.  ;)

Anmäl
2008-11-08 12:14 #11 av: zickan

Ja precis. Aror och Kakaduor är två relativt stora grupper. Lika så undulaten.
Jag måste bara nämna det där om undulat tillhör papegoj släktet. Fick just lära mig det när jag skrev artikeln. Tyckte själv att det var jätte intressant att de inte tillhör "småfåglar".

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-11-09 16:11 #12 av: niffen

Fast de flesta tänker att de tillhör småfåglar, och det är inte så jättefel, tycker jag.

Anmäl
2008-11-09 20:50 #13 av: zickan

Samma som jag trott hela tiden. Blev glatt förvånad när jag väl insåg att så inte var fallet. Har troligen läst det flera gånger, men aldrig direkt tänkt på det.

Var på bibblan i går. Lånade hem två fakta böcker om gojor och en om djur genetik.
Blir det segt på både sajterna så tänkte jag skriva ihop lite genetik relaterade artiklar om kan passa på både sajter.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-11-19 17:53 #14 av: Achatina

Jag requestar en artikel om "första fågeln" hur man ska liksom betee sig när man ska köpa den första fågeln, vad man ska titta efter, hur man ska sköta den osv. Och vilka arter som är bra för en förstagångs gojägare x)

Anmäl
2008-11-19 21:31 #15 av: niffen

#14 Det kan jag säkert knåpa ihop om Zickan inte redan börjat :)

Anmäl
2008-11-22 18:20 #16 av: [Grabbarna-A]

#10 Finns det många undulatsorter Förvånad? Trodde det bara fanns 2, tänk vad lite man vet Oskyldig. Vad finns det fler för sorter då än engelsk och vanlig? Det är dom två jag kan...Glad

Anmäl
2008-11-23 23:09 #17 av: kaningodis

Jag är glad att det blev papegojor! =) Jag har väntat på att någon ska starta just en sajt om papegojor.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.