Hälsa och Beteende

Vad säger din fågel?

2008-11-04 01:03 #0 av: zickan

Fåglar är duktiga på att kommunicera. Kommunikationen börjar redan i boet när ungarna kläcks och vill ha mat av sina föräldrar. Förutom en god kommunikation med varandra som innehåller läten och kroppsrörelser, så har fågeln ett språk som vi människor kan tyda.

Det är ofta som vi människor inte besvarar fågelns kommunikation på rätt sätt.
Här är en liten ordlista att tänka på nästa gång din fågel piper och kluckar eller rycker sina fjädrar.

Stöter upp föda, Knixar med huvudet och rör på halsmuskulaturen:
Din fågel försöker berätta att "jag vill mata dig". Denna gest betyder att du är favoritpersonen och vill ge dig något gott. Fåglar stöter upp maten till sina ungar och sin partner. Så att få detta erbjudande ifrån sin pippi är en speciell sak. Första gången min grå jako försökte tvinga på mig mat backade jag undan lite små äcklad. Men när jag sedan lät henne ta ett kex ur min mun gipa blev hon överlycklig.

Fågeln putsar sig:
Ungefär som det låter. Fågeln håller på att göra sig ren. Men en fågel putsar sig endast om den mår bra och känner sig säker. Om den sedan putsar dig så betyder det att den tycker om dig!

Gnider näbben mot en pinne, oftast sittpinnen:
Har ingen speciell betydelse mer än att näbben är smutsig. Kan ses ofta efter fågeln ätit något kladdigt. Typ frukt.

Burrar upp sig och skakar på fjädrarna:
Betyder oftast att fjädrarna har hamnat på fel plats. Kanske för att du gosat med den och rört till det. Men oftast kan man säga att den snyggar till sig, ungefär som vi borstar håret.

Slår med båda vingarna mot ryggen:
Då säger din fågel "ge mig mer utrymme"

Stjärten viftas från sida till sida:
Betyder att din fågel är glad och på bra humör.

Stjärtpennorna är vitt utspärrade:
Fågeln har starka känslor. Kan betyda både att den är på bra humör men kan även betyda att den är arg.
Huvudet sänkt och framåtböjt samt fjädrarna burriga på halsen:
Din fågel försöker berätta att den vill bli kliad. Vissa fåglar kan även dra i dig eller dina kläder. Ibland puttar de även på din hand för att direkt stoppa ned huvudet i marken.

Rycker eller plockat sina fjädrar:
Den visar tecken på stress, sjukdom, ohyra eller trisstes och måste tas på allvar! Vissa fåglar kan rycka bort alla sina fjädrar. Slutar din fågel inte att plocka sig så bör man uppsöka veterinär.

Mata mig:
Om din fågel lutar sin kropp i horisontellt  läge, håller vingarna utåt från kroppen och samtidigt skakar på sig när den stirrar på när du äter, så betyder det att den tigger.
Den vill smaka en bit av vad du äter. Oftast om man inte bjuder en lös fågel på nått i denna stund så brukar de försöka ta för sig ändå.
Det är så fågelungar tigger mat av sina föräldrar. Det har ni troligen sett på nått natur program på tv. Extremt sött.
Det är under denna stund som man kan testa att ge sin fågel nya slags mat då den är mer benägen att prova.

Förutom dessa så har man ju den bästa biten.

Fågelläten:
Alla fåglar har sina egna kvitter. Oftast kan man märka att ljuden låter lite annorlunda beroende på vad det gäller. När din fågel ser dig på morgonen, komma hem från jobbet, servera mat etc. så brukar dom oftast ge ut olika läten som låter lika varje gång.
Vissa sjunger och visar sig glada till musik. Vissa för ett rejält oljud när man duschar dom medan andra njuter och kvittrar lite gladare.

 

Skapad av:
Zickan, sajtvärden.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-11-04 09:08 #1 av: AnneN

Jätte intressant artikel Glad

Vad försöker fågeln säga om den burrar upp sig och "hoppar upp och ner" med hela kroppen?

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-11-04 11:57 #2 av: zickan

Min grå jako gjorde så när hon precis hade vaknat eller skulle fixa fjädrarna. Men även när hon var leksugen eller väldigt glad.  När jag spelade trance, burrade hon upp sig, bredde ut vingarna lite halvt och stuttsade upp och ned med huvudet ibland hela kroppen. Såg ut som hon dansade :-)

Har inte sökt upp vad det kan betyda hos andra om det är samma. Men det bör vara liknande.Busig eller glädje.

 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-11-04 15:45 #3 av: AndreasS

Fick många svar på mina funderingar krin vissa beteenden hos min timmermans jako jag hade.

Mvh: Andréas Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om oss och vår vardag - Bubben´s & Bella´s Blogg | Forza Grönvitt 100% kärlek

Anmäl
2008-11-04 17:10 #4 av: zickan

:-).. Fåglar är helt underbara djur. de pratar väldigt mycket med näbben. Kanske biter någon gång men drar man bort handen så blir de ju ledsna. min tjej älskte att bli smekt på näbben.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-11-07 17:00 #5 av: Sweelin

Hallå, du och Nikka har samma artikel ;)

här

Anmäl
2008-11-07 18:47 #6 av: niffen

#5  Haha  :P

Bra artikel, zickan... Jag tror att jag fattar det mesta min gojja säger och visar, men det är inte alltid lätt...
Ni som undrar; en gojja som gapar och skriker som om hon håller på att dö är avundsjuk på mackan man håller i handen  Skrikandes  *fniss*

Anmäl
2008-11-07 21:01 #7 av: zickan

#5 haha ja ;-). Skrev denna artikeln när hon startade upp sitt forum. Lancerade undulater väldigt fort utan många artiklar i början. tycker det är bra om man kan hjälpas åt lite när det går trögt eller om man har tid över.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-11-10 22:30 #8 av: Sweelin

#7 Kan du både Undulater och Papegojor? :) Eller har dom samma sätt att "prata"? :D Mycket bra skrivet, nyttigt att läsa :D

Anmäl
2008-11-10 23:32 #9 av: zickan

Jag kan lite om varje. Dock inte så mycket om undulater. Mer andra små fåglar.
Men sättet att prata är rätt lika på de flesta fåglar.  Därför kan man oftast se flera olika arter i samma bur hos privat personer, uppfödare och zoo.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-11-11 16:43 #10 av: Sweelin

Går det att ha en undulat och en papegoja i samma bur?

Nymfparakiterna kommer ju överens med undulater :)

Anmäl
2008-11-11 18:06 #11 av: zickan

Undulater tillhör papegoj släktet ;-). Ingår i gruppen utan huvudtofs(psittacinae) men annars fått de flesta egenskaper som som även röda aran har.
Undulaten tillhör samma grupp som grå jakon t.ex.

Beror helt på vilka fåglar det är. Min grå jako gillade inte alls nymfkakaduan då hon var väldigt svart sjuk på de två jag tog hand om. Men zebrafinkarna fick flyga in i hennes bur när hon var där utan att hon brydde sig.

Men jag har sett div lori tillsamans med undulat på zoo affärer.

Man kanske bör tänka på att inte ha små tillsamans med stora då stora kan enkelt skada mindre även om de inte menar att göra detta.
En gul blå ara kanske inte borde bo med en undulat även om det kunde gå. En smäll med en vinge eller lite för hårt tag med arans näbb kan göra mer skada än vad fågeln själv menar att orsaka. Sedan även ha samma fåglar som behöver ungefär det samma i ur, mat etc.
Men agaponis, lori, vissa kakaduor(där är även nymfkakaduan inräknad),  rosella, kakariki etc. Finns jätte många arter i samma släkt där undulaten även tillhör.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.