2012-06-09 17:39 #0 av: [Nayara]

skriven av Stewart Metz, M.D.
översatt och justerad av mig (Nayara)

1. Lär dig om papegojor innan du tar hem mig. Jag är inte som en hund eller katt. Jag har fortfarande kvar känslan av djungeln i mig. Jag har särskilda behov som du kanske tycker är svåra att fylla. Men snälla, vänta inte med att lära dig om dessa behov, för mitt välbefinnandes skull. Och snälla, skaffa dig inte en av mina vilda kusiner från djungeln; det skulle äventyra hans eller hennes överlevnad och välmående, och det blir inget party för dig heller!

2. Ge mig ett så stort hem som möjligt. Jag är van vid att flyga genom regnskogar och savanner. Jag har givit upp denna gåva för din skull. Ge mig åtminstone tillräckligt med utrymme så att jag kan flaxa med vingarna och röra på mig ordentligt. Och jag behöver leksaker så att jag har något att sysselsätta mig med. Jag behöver även trä som jag kan gnaga på, annars kanske jag blandar ihop ditt hem med skogen och dess träd.

3. Ge mig näringsrik mat. Jag behöver ett brett utbud av färsk och näringsrik mat, även om den kan ta lång tid att förbereda. Jag överlever inte på bara frön. Lär dig vilka mina matbehov är, och även vad jag föredrar att äta.

4. Låt mig ha ett socialt liv. Jag är ett sällskapligt flockdjur - men jag är inte en av dig. Jag behöver mycket socialisering för att lära mig hur jag ska bete mig mot dig. Jag behöver också ha kvalitetstid med dig varje dag, oavsett hur ditt schema ser ut. Jag är en levande, kännande varelse. Framför allt måste jag kunna känna ett fullständigt förtroende för dig, och räkna med att du tar hand om mig - varje dag.

5. Låt mig få ha det rent. Jag kanske gillar att kasta iväg mat hit och dit, men jag behöver noggrann rengöring för att hålla mig frisk. Min hud kliar om jag inte får duscha regelbundet. Fanstrålarna på mina fjädrar förlorar sin täthet om de blir feta. Men värst av allt: jag kan bli sjuk om min mat eller mitt vatten är smutsigt.

6. Jag behöver min egen läkare. Du kanske inte förstår min fysiologi, och därför kanske du inte märker att jag är sjuk förrän det är för sent. Jag gömmer mina sjukdomar (kom ihåg vad jag sade om att vara ett djur i djungeln, där det finns en massa rovdjur). Och jag behöver en veterinär som är expert på fåglar. Om du inte har råd med det, kanske du inte heller skulle tagit med mig hem.

7. Straffa mig inte. Jag förstår inte alltid dina egenheter, och du kanske inte alltid förstår mina. Jag försöker inte hamna i trubbel. Om jag gör fel, skrik inte på mig och slå mig aldrig. Jag har känsliga öron och jag kanske aldrig litar på dig mer om du slår mig. Händer är ibland läskiga för oss (varför i hela världen är inte du partåig som vi?). Ännu viktigare, vi lär oss inte av straff. Vi är vänliga varelser som bara ger oss på andra för att försvara oss själva. Vi lär oss genom tålamod och kärlek.

8. Tala mitt "språk". Jag vet att du besväras av att jag välter vattenskålen, kastar mat, skriker eller plockar av mina fjädrar. Men jag gör inte så här för att besvära dig - jag försöker bara berätta något för dig (kanske att jag har ont, är ensam eller ledsen). Lär dig att tala mitt (kropps)språk. Kom ihåg att jag är den enda varelsen i världen som lärt mig att tala ditt språk!

9. Se mig som en individ. Jag är en unik varelse med känslor. Ingen av oss papegojor är likadana. Bli inte besviken om jag inte pratar så som du vill, eller om jag inte kan samma tricks som din väns papegoja. Om du fäster uppmärksamheten på mig (och jag hyser medkännande med dig, vare sig du vet om det eller inte), kommer jag visa dig vilken enastående varelse jag är som ger dig mycket mer än prat och lek. Ge mig en chans att visa vem jag är; jag tror att du kommer tycka det är värt ansträngningen. Och kom ihåg, jag är inte en prydnad i ditt vardagsrum. Jag är inte heller en statussymbol.

10. Dela med dig av din kärlek till mig. Du är min speciella person. Jag lägger all min tillit och tro på dig. Vi papegojor är vana vid att bara ha en partner, så snälla, var inte borta från mig en lång tid och ge inte bort mig. Det skulle göra mig så ledsen och jag kanske aldrig skulle återhämta mig. Om du tycker att det kräver för mycket, kunde du lärt dig om papegojor innan du tog hem mig. Att skaffa barn eller ett nytt jobb är inte en tillräckligt bra anledning till att lämna mig. Du valde att ta hand om mig FÖRST.